Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Tomasz Y (3063 niezalogowanych)
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
Rzymski82 napisał:
Sprytną metodę sobie wybrałeś. Z góry powiedziałeś że zdjęcia które robisz będą brzydkie i technicznie beznadziejne bez jakiegokolwiek tematu i pomysłu.

Zdjecia bez pozniejszej obrobki graficznej wcale nie naleza do brzydkich. Wrecz przeciwnie...Wielka sztuka jest manualnie, bez roznorakich opcji wykonac "zwykle" zdjecie, jak to autor postu nazywa "niealbumowe", ktore okaze sie ciekawe.

Im wiecej sztucznych efektow, tym gorzej...W koncu chodzi o artstyczne zaciecie osoby fotografujacej, a nie photoshopw.

jaki w tym jest sens żeby się z tym obnosić?

Ano wlasnie..., heh. Moja narzeczona robi niezwykle zdjecia, ktore rowniez budza zainteresowanie roznych wydawnictw, czy galerii.
Ona natomiast uwaza, ze w zyciu by czegos takiego nigdzie nie wystawila..."no bo przeciez to jest zwykla nic"..

Ludzie sa rozni, a powody ich dzialania, to nawet Ci co je generuja, nie sa wstanie ich okreslic.

Coz zrobic....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Inna Cleanbergen
(cleanbergen)
Nowicjusz
Rzymski 82
Niedawno odesłałem Ciebie do tytułu bloga. To jest moje spojrzenie na piękne Bergen - tyle że od innej strony. Ja lubię widzieć to co jest z tyłu, ukryte, nieładne. Może Ciebie nie interesować temat, i to jest jak najbardziej ok.
Nie lubię zdjęć obrabianych. Nie znoszę przewodników. Równie brzydkie zdjęcia, i dużo więcej robiłem w Paryżu.
Czy to spryt, że ktoś patrzy inaczej. Jeden zawsze patrzy w niebo, inny zawsze schylony patrzy w ziemię. Takie życie.

Purii_id
Dzieki za fajną wypowiedź.
Prawda leży pośrodku. Jest tam w blogu wiele zdjęć kiepskich. Ale są też takie ujęcia, które po prostu lubię.

Pozdrawiam dyskutantów

everydaybergen.blogspot.no/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów
Łukasz Bernaś
(Rzymski82)
Stały Bywalec
Masz rację ale tylko czesciowo. Bo kadrowanie, balans bieli, przeswietlenia, ekspozycja, 2/3 to najbardziej ogolne pojecia o ktorych choc blade pojecie powienien miec ktos kto te zdjecia wystawia. ajak pewnie wiesz to zadne z tych nie wymaga niczego wiecej do osoagniecia jak tylko aparatu. a temat bergen uwazam za glupi dlatego ze jak nazwe swoje zdjecia swiat to kazde ktore zrobie czy to bedzie kwiatek samolot czy psia kupa bedzie do tego pasowac. latego uzazam ze jak chcesz robic brzydkie zdjecia to nazwij to np. brzydkie bergen i mozesz tam pakowac wszytko co ci sie w tym miescie nie podoba. przynajmniej bedzie to jakis zalazek koncepcji

Ps. ktore zdjecie na stronie uwazasz za dobre?

Purii_id napisał:
Rzymski82 napisał:
Sprytną metodę sobie wybrałeś. Z góry powiedziałeś że zdjęcia które robisz będą brzydkie i technicznie beznadziejne bez jakiegokolwiek tematu i pomysłu.

Zdjecia bez pozniejszej obrobki graficznej wcale nie naleza do brzydkich. Wrecz przeciwnie...Wielka sztuka jest manualnie, bez roznorakich opcji wykonac "zwykle" zdjecie, jak to autor postu nazywa "niealbumowe", ktore okaze sie ciekawe.

Im wiecej sztucznych efektow, tym gorzej...W koncu chodzi o artstyczne zaciecie osoby fotografujacej, a nie photoshopw.

jaki w tym jest sens żeby się z tym obnosić?

Ano wlasnie..., heh. Moja narzeczona robi niezwykle zdjecia, ktore rowniez budza zainteresowanie roznych wydawnictw, czy galerii.
Ona natomiast uwaza, ze w zyciu by czegos takiego nigdzie nie wystawila..."no bo przeciez to jest zwykla nic"..

Ludzie sa rozni, a powody ich dzialania, to nawet Ci co je generuja, nie sa wstanie ich okreslic.

Coz zrobic....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
123 Posty

(jakobi)
Stały Bywalec
Witam,
Tutaj więc blog na tym samym portalu zrobiony troszkę ładniej: knoph.blogspot.no/
Przepraszam, że nie zauważyłem platrofmy, bowiem otwierałem przez Moją Norwegie i wskoczyła ich ramówka.
Co do Minnorge, to nie podawałem ich jako blogów, a jedynie stron opartych na Wordpressie, który jest oprogramowaniem z założenia Blogowym. Jest on również wykorzystywany chociażby przez Onet: blog.onet.pl/katalog.html
A jeśli chodzi o strikte pokazywanie zdjęć to może flickr może być ładnieszą formą pokazania zdjęć, np. www.flickr.com/photos/suyog/ albo www.flog.pl/
Mając na myśli kiepski miałem na uwadze blog, ale pomiędzy zdjęciami na blogu można wybrać naprawdę fajne.
A jeśli już chodzi o szczegóły to:
- skaluj zdjęcia w ten sposób, aby trzymały się szerokości głównego wątku i były w tym samym rozmiarze,
- do powiększenia zdjęć możesz wykorzystać inną opcję, tak aby łądnie to wyglądało jak w blogu: knoph.blogspot.no/ albo fotografbergen.blogspot.no/
- Baner górny mógłby być węższy jako baner całego blogu a nie zwykłe zdjęcie, co jak dla mnie bałagani w struktórze.

Co do mydłą i powidła miałen na myśli, że raz piszesz, że blog jest "naturszczykiem" upierając sie przy oryginałavh, a chwile później wstawiasz mocno edytowane zdjęcia. Pisząc teraz, że autor określa koncepcje. Jak dla mnie nie ma się to do żadnek koncepcji, ale ok.

Oglądalność co prawda mnie już nie interesuje, ale osobną rzeczą pewnie będzie skąd ludzie wchodzą na blog. Czy jedynie z Mojej Norwegii, czy również z innych źródeł.
Co do Minnorge, to tworzę to owszem z przyjemności, jednak założeniem jest zachęcenie ludzi, do gór i aktywnego wypoczynku. Klub jest oficjalnie zarejestrowany jako stowarzyszenie niedochodowe. Nie więc traktować tej strony jak swoją prywatną. Zaś podstrona www.photo.minnorge.com ma być z założenia działem fotografii klubu. Jak dotąd jednak brak osób zainteresowanych współtworzeniem fotografii i wspólnej zabawy fotografią.
O prywatnej dopiero myślę, ale nie mam jeszcze do niej określonej koncepcji.

Pozdrawiam
Jakub
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
Rzymski82 napisał:
Masz rację ale tylko czesciowo. Bo kadrowanie, balans bieli, przeswietlenia, ekspozycja, 2/3 to najbardziej ogolne pojecia o ktorych choc blade pojecie powienien miec ktos kto te zdjecia wystawia. ajak pewnie wiesz to zadne z tych nie wymaga niczego wiecej do osoagniecia jak tylko aparatu.

Nie wiem, czy dobrze rozumiem literwke "osoagniecia", ale wlasnie- jak dla mnie- to jest najwieksza sztuka, ktora lezy bynajmniej nie w aparacie (naturalnie chodzi mi o manual)
Wlasnie te "podstawowe" balansy bieli, naswietlenia, ekspozycje, etc...

Kupilem ostatnio aparat, o ktorym marzylem wiele, wiele lat. Sporo czasu mi jednak zejdzie aby moc nauczyc sie zaglowania tymi "podstawowymi"- jak to powiadasz- opcjami w sposb manualny, tak aby moje zdjecia nie wymagaly pozniejszego photoshopowskiego "flitra", a wygladaly naprawde ciekawie.

Kazdy potrafi wziasc soniaka, czy nawet lustrzanke i automatem pstrykac foty. A pozniej kontrast wzmocnic, badz obnizyc, no i oczywiscie kolory dokrecic...

(...) jak chcesz robic brzydkie zdjecia to nazwij to np. brzydkie bergen i mozesz tam pakowac wszytko co ci sie w tym miescie nie podoba. przynajmniej bedzie to jakis zalazek koncepcji

- O gustach sie nie dyskutuje

Ps. ktore zdjecie na stronie uwazasz za dobre?

Nie jestem znawc fotografii, nie znam sie. Wiec nie powiem, ktore jest dobre...Byc moze zadne nawet nie jest dobre. Ale to chyba nie o to biega...
Natomiast jezeli chodzi o to, ktore mi sie podobaja, to jest tam jedno baaardzo kiepskiej jakosci (tu: aparat) ale za to zamysl jest baaardzo fajny (zimowe zdjecie z oswietlonym drzewem).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Inna Cleanbergen
(cleanbergen)
Nowicjusz
Jakobi

knoph.blogspot.no/ - byłem tam. Kiedy przesuniesz się odrobinę niżej, kiedy konczą się etykiety, pozostaje tylko malutkie zdjęcie i olbrzymia niebieska przestrzen. Czy to jest ładne?

fotografbergen.blogspot.no/ - drugi blog. Owszem zdjęcia piękne, tylko znowu malutkie. To zmusza ogladającego do klikania.

W szablonie, który mam ustawiony, specjalnie zmieniłem szerokość, aby eksponować zdjęcia w możliwie największym formacie.
Nie rozumiem natomiast tematu skalowania. Kiedy oglądam zdjęcia jako niezalogowany, widzę wszystkie równe.
Masz rację co do zdjęcia głównego. Nad tym trzeba popracować.
W temacie oglądalności, coż gdybym liczył tylko na jedno forum. Otóż nie. Blog jest mocno reklamowany w stanach i mniej w rosji, wśród ludzi z którymi jestem w kontakcie i łączą nas podobne zainteresowania. Np. Urban Exploration, street art, street photo. Moja Norwegia to mały dodatek.

Do reszty w temacie zdjęć.
Robię jakie mi wychodzą i staram sie lepiej. Bedę się starał. Nie mogę od razu być specjalista, ale mogę być kimś, kto ma pasję i ja rozwija.

Pozdrawiam i dzięki.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Inna Cleanbergen
(cleanbergen)
Nowicjusz
Dzisiaj Troldhaugen, muzeum i dom Edwarda Griega. Zapraszam do oglądania.

Pozdrawiam Forumowiczów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...edwarda

gierka ..?
Zgłoś wpis